Search
Close this search box.

5 Mitos Popular Psikologi

Categories: Lain-lain
Wishlist Share
Share Course
Page Link
Share On Social Media

About Course

“Psychology says…”

Biasa dengar ayat itu kan?

Sesuatu yang nampak macam betul tetapi sebenarnya tiada bukti pun, malah satu ‘fakta’ yang palsu (pseudopsikologi).

Belajar ilmu psikologi itu menarik dan berguna sebab membantu kita untuk memahami manusia dengan lebih baik.

Tetapi, kita juga perlu berhati-hati dengan teori-teori psikologi yang kelihatan tetapi saintifik tetapi sebenarnya sejenis pseudosains, iaitu tiada kajian sahih pun sebenarnya.

5 Mitos Psikologi Disentuh Dalam Webinar Ini:

1. Manusia hanya guna 10% daripada kapasiti otaknya

Antara teori yang amat popular, malah dikatakan kalau kita gunakan 100%, akan menjadi genius. Nampak saintifik tetapi mitos!

2. Otak Kiri Logik, Otak Kanak Kreatif

Dikatakan mana satu yang lebih dominan menggambarkan cara berfikir kita jenis logik/rasional atau kreatif/imaginasi. Popular sejak zaman sekolah lagi, tetapi PALSU.

3. Personaliti Anak Kelahiran

“Anak sulung garang.”
“Anak ketiga susah ikut peraturan”

dan sebagainya. Biasa dengar kan? Walaupun ia ada kebenaran pada tahap tertentu, tetapi personaliti manusia bukan semudah itu.

4. Pelajar Visual/Auditori

Merujuk kepada cara kita belajar sesuatu pengetahun. Sebenarnya, kita adalah semua, bukan ada cenderung salah satu saja. Teori ini popular dalam dunia pendidikan.

5. Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Antara teori personaliti yang amat popular dalam industri kerjaya, mahupun golongan awam. ISTJ, ENFP, ENTP dan sebagainya, ia sebenarnya sudahpun dimaklumkan oleh pakar psikologi sebagai satu pseudopsikologi.
Show More

What Will You Learn?

  • Mengenali beberapa mitos yang popular dan biasa dengar berkaitan psikologi, sehingga kita tak sangka pun ia rupanya palsu dan tiada latarbelakang sains sahih.
  • Belajar tip bagaimana nak kenal ciri-ciri pseudosains yang ada, supaya kita lebih arif dan mampu kenalpasti mitos ini pada masa akan datang.
  • Bina mentaliti kritikal dan saintifik, bahawa di setiap 'penyataan' psikologi yang ada, mesti berlandaskan teori dan kajian sahih.

Course Content

5 Mitos Popular Psikologi

  • 5 Mitos Popular Psikologi
    01:05:05

Student Ratings & Reviews

No Review Yet
No Review Yet
0